Terran - logo

Hlavní rozdíly střešní krytiny plechové a pálené

Rozhodujete se, jakou střešní krytinu vybrat pro vaši novou střechu? Neorientujete se v množství různých typů střešní krytiny? Existuje celá řada různých střešních řešení, které se od sebe liší nejen cenou, ale i životností, odolností proti povětrnostním vlivům, možností volby barevného řešení nebo snadností pokládky. V tomto článku se vám pokusíme odhalit základní rozdíly mezi pálenou střešní krytinou a plechovou střešní krytinou, o kterých často majitelé uvažují při realizaci nové střechy.

Rozdíly střešní krytiny plechové a pálené
Rozdíly střešní krytiny plechové a pálené

Střešní krytina – plech

Plechová střešní krytina se dnes již dělá ve vysoké kvalitě i řadě barevných imitací klasických pálených tašek. Bohužel stále nedosahuje jejich kvality a vlastností. Není tolik odolná a nemá takovou životnost jako pálená střešní krytina. Za to však vyniká snadnou pokládkou a lze ji použít i na střechy, kde není dodržen minimální doporučený sklon. Cenově vychází levněji, než taška pálená.

Pálená střešní krytina

Je stále nejoblíbenější střešní krytinou mezi majiteli nemovitostí v ČR, což je dáno především jejími dobrými vlastnostmi a odolností. Tomu odpovídá i vysoká cena pálené krytiny. Dnes již nejste omezeni ani výběrem barvy nebo kusové velikosti tašky s možností více způsobů pokládání, které však je náročnější, než u plechové střešní krytiny. Pokládka pálené tašky vyžaduje s ohledem na svou váhu i nákladnější budování střešní konstrukce.

Co takhle betonová střešní krytina?

Výhody obou střešních krytin v sobě spojuje betonová taška. Její cena se blíží na hranici kvalitních plechových střech a přitom má velmi dlouhou životnost a odolnost. Vesměs má stejné užitné vlastnosti, jako pálená krytina a to včetně způsobu instalace. V případě betonové střešní krytiny Terran máte garantovanou záruku 50 let, dopravné a paletovné neplatíte.

Pokud chcete vědět více o betonových střešních taškách, kontaktujte naše lokální prodejce.

 

Mohlo by vás zajímat:

Jak je to tedy s nutností stavebního povolení u nové střechy? Přečtěte si základní informace v našem článku.

Pasivní domy jsou energeticky efektivní stavby, které se zaměřují na minimalizaci tepelných ztrát a optimalizaci tepelného komfortu pro jejich obyvatele. Jedním z klíčových prvků, které přispívají k úspěšné izolaci pasivního domu, je samozřejmě i střecha. Výběr střešní skladby hraje v této rovnici zásadní roli, a betonová střešní taška se často ukazuje jako nejlepší volba pro pasivní domy.

Betonová střešní krytina typu "bobrovka" má obvykle dobrou nosnost na metr čtvereční oproti jiným druhům krytin. Nosnost betonové střešní krytiny závisí na tloušťce a konstrukci jednotlivých tašek a může se lišit v závislosti na výrobci a modelu konkrétní střešní krytiny. 

Valbová střecha je jednou z nejstarších forem střech, která se v minulosti používala především pro honosné budovy a usedlosti.

Ať už se jedná o betonové tašky, pálené tašky nebo jiné typy střešních krytin, při správné péči vám jakákoliv střecha může vydržet mnoho let. Obvykle se životnost střešních krytin pohybuje od několika desítek až po 80–100 let. Největší životností se mohou chlubit tašky z břidlice. V tomto článku se podíváme detailněji na životnost betonových tašek a na to, jak lze jejich výdrž prodloužit.

Betonová nebo pálená taška? Při výběru střešní krytiny se odpověď na tuto zdánlivě jednoduchou otázku může proměnit v těžké rozhodování. Betonové střešní tašky a pálená krytina toho mají mnoho společného, ale zároveň mezi nimi existuje několik podstatných rozdílů. Je tedy lepší klasická a léty prověřená pálená střešní taška a nebo se vám bude lépe spát pod střechou z moderních a dnes hojně používaných betonových tašek?

 

-------------

Téma článku: porovnání střešní krytiny, porovnání střešních tašek, pálené krytiny, betonová krytina.

Zavřít - ikona
Info - ikona
Zavřít - ikona

Kontaktní formulář

Odesláním souhlasíte se zpracováním údajů.