Terran - logo

Pálená střešní krytina

Informace o pálené střešní krytině. Je lepší betonová nebo pálená střešní krytina? Poradíme vám, jak ideálně porovnat mezi sebou střešní krytinu pálenou a betonovou.

Jak už napovídá samotný název, jedná se o pálenou střešní tašku, která patří k nejklasičtějším materiálům používaným na pokrytí střechy domu. Střešní krytina pálená má řadu výhod. Především je to její dlouhověkost a také odolnost proti povětrnostním vlivům i působení erozních vlivů na daný materiál. Stejně tak oceníte barevnou stálost a dobrý vhled. Mezi hlavní nevýhody střešní krytiny pálené počítáme vyšší cenu oproti ostatním střešním taškám z nepálených materiálů a také větší křehkost.

Pálená střešní krytina
Pálená střešní krytina

Betonová nebo pálená střešní krytina?

Svými vlastnostmi se pálené střešní krytině nejvíce podobá betonová taška. Ta má, stejně jako pálená střešní krytina vysokou odolnost a dlouhou životnost. Instalace obou druhů tašek je vesměs stejná. Oproti pálené tašce je betonová střešní krytina pevnější, lze ji pořídit za nižší cenu, má dokonalou tvarovou stálost a mrazuvzdornost. Betonová taška je však těžší, což klade určité požadavky na pevnost střešní konstrukce. Na rozdíl od střešní krytiny pálené se ta betonová používá primárně pro střechy s minimálním skonem.

 

Mohlo by vás zajímat:

Jak je to tedy s nutností stavebního povolení u nové střechy? Přečtěte si základní informace v našem článku.

Pasivní domy jsou energeticky efektivní stavby, které se zaměřují na minimalizaci tepelných ztrát a optimalizaci tepelného komfortu pro jejich obyvatele. Jedním z klíčových prvků, které přispívají k úspěšné izolaci pasivního domu, je samozřejmě i střecha. Výběr střešní skladby hraje v této rovnici zásadní roli, a betonová střešní taška se často ukazuje jako nejlepší volba pro pasivní domy.

Betonová střešní krytina typu "bobrovka" má obvykle dobrou nosnost na metr čtvereční oproti jiným druhům krytin. Nosnost betonové střešní krytiny závisí na tloušťce a konstrukci jednotlivých tašek a může se lišit v závislosti na výrobci a modelu konkrétní střešní krytiny. 

Valbová střecha je jednou z nejstarších forem střech, která se v minulosti používala především pro honosné budovy a usedlosti.

Ať už se jedná o betonové tašky, pálené tašky nebo jiné typy střešních krytin, při správné péči vám jakákoliv střecha může vydržet mnoho let. Obvykle se životnost střešních krytin pohybuje od několika desítek až po 80–100 let. Největší životností se mohou chlubit tašky z břidlice. V tomto článku se podíváme detailněji na životnost betonových tašek a na to, jak lze jejich výdrž prodloužit.

Betonová nebo pálená taška? Při výběru střešní krytiny se odpověď na tuto zdánlivě jednoduchou otázku může proměnit v těžké rozhodování. Betonové střešní tašky a pálená krytina toho mají mnoho společného, ale zároveň mezi nimi existuje několik podstatných rozdílů. Je tedy lepší klasická a léty prověřená pálená střešní taška a nebo se vám bude lépe spát pod střechou z moderních a dnes hojně používaných betonových tašek?

Zavřít - ikona
Info - ikona
Zavřít - ikona

Kontaktní formulář

Odesláním souhlasíte se zpracováním údajů.