Menu
Vyhledávej

Životnost betonových tašek a co ji ovlivňuje

Terran
Mediterran > Informace > Další informace > Články > Životnost betonových tašek a co ji ovlivňuje
14.06.2021
Ať už se jedná o betonové tašky, pálené tašky nebo jiné typy střešních krytin, při správné péči vám jakákoliv střecha může vydržet mnoho let. Obvykle se životnost střešních krytin pohybuje od několika desítek až po 80–100 let. Největší životností se mohou chlubit tašky z břidlice. V tomto článku se podíváme detailněji na životnost betonových tašek a na to, jak lze jejich výdrž prodloužit.

Srovnání životnosti střešních krytin

Životnost střechy je ovlivněna nejen materiálem, ze kterého je vyrobena, ale také sklonem střechy a dalšími faktory. U plochých střech se obvykle uvádí životnost krytiny 30–40 let, u šikmých střech je životnost zhruba následující:

  • Plechová střecha: 25–40 let
  • Hliněné střešní tašky: 40–60 let
  • Betonové tašky: 60–80 let
  • Břidlicové tašky: 60–100 let

Životnost betonových tašek

Beton je velmi robustní materiál odolný proti mechanickému poškození i vnějším vlivům, což zaručuje, že zákazníci mají s betonovými taškami ty nejlepší zkušenosti. Hmotnost betonové tašky je lehce vyšší (například oproti klasickým páleným taškám) – díky tomu je ale taška pevnější a má tak velmi dlouhou životnost. Často proto můžete narazit na staré betonové tašky, které ani po letech nevykazují známky opotřebení.
Výrobce betonové střešní krytiny Terran garantuje 60–80letou životnost svých betonových tašek a navíc na ně poskytuje 50 let záruky. Díky tomu si betonové tašky na svém domě budete moci užít vy, vaše děti i vaše vnoučata.

Co všechno betonová taška vydrží?

Betonové tašky jsou navrženy a vyrobeny tak, aby odolaly nepřízni počasí, extrémnímu slunečnímu záření, bouřkám, silnému větru i prudkému dešti. Betonové tašky Terran mají navíc vysokou nosnost a bez problému odolají větším nánosům sněhu i dalším škodlivým vnějším vlivům, které se mohou lišit v souvislosti s polohou domu. 

Jak prodloužit životnost betonových tašek?

Kromě pravidelných kontrol střechy odborníkem existuje několik způsobů, jak výdrž betonových tašek prodloužit:

  • Správná izolace
    Pro prodloužení výdrže betonové střešní krytiny je důležité, aby z domu skrze střechu neunikalo příliš tepla, chladu ani vlhkosti. Tomu lze snadno zabránit správnou izolací. 
  • Spolehlivý výrobce betonových tašek
    Pokud si vyberete novou střechu u Terranu, s tímto bodem si nemusíte lámat hlavu. Vhodně vybereme, dodáme a nainstalujeme betonovou střešní krytinu tak, aby vydržela garantovaných 80 let nebo ještě déle.
  • Glazury a impregnace betonových tašek
    S pomocí impregnace betonových tašek a jejich povrchových úprav lze snadno dosáhnout nejenom estetičtějšího vzhledu, ale také delší životnosti a lepší odolnosti. Betonová střešní krytina s glazurou je ideálním řešením s ohledem na životnost střechy.

Impregnace betonových tašek Terran

V případě betonových tašek Terran je impregnace nahrazena výhodnější a trvalejší záležitostí – povrchovými úpravami. Betonové tašky Terran mohou mít celkem 4 povrchové úpravy:

Povrchová úprava ClimaControl – chrání střechu před UV zářením, odráží sluneční paprsky a chrání dům před přehříváním.

Povrchová úprava EVO – speciální a nejpokrokovější povrchová úprava, která prodlužuje životnost betonových tašek a posiluje jejich odolnost před vnějšími vlivy.

Povrchová úprava INOVA – hedvábně lesklá vrstva, která nejen zkrášluje, ale také podporuje odolnost betonových tašek.

Povrchová úprava ColorSystem – chrání a zvýrazňuje barvu, která je poté odolnější proti opotřebení. I po 80 letech jsou betonové tašky jako nové.

Cena betonových tašek

Cena betonových tašek je navzdory jejich dlouhé životnosti příjemnější než ceny pálené střešní krytiny. Základní betonové tašky u Terranu pořídíte již od 30,70 Kč/Ks. Betonové tašky jsou zkrátka nejlepší a nejtrvalejší volbou.

O výrobci betonové střešní krytiny Terran

Firma Mediatteran, nyní známá jako Terran, je dlouholetým a zákazníky velmi oceňovaným výrobcem betonových střešních krytin, a to již od roku 1920. Postupem času se výroba betonových střešních krytin přesunula do Maďarska, kde společnost Terran v současnosti provozuje dva moderní závody zaměřené na výrobu betonových střešních krytin.

V roce 2004 se objevila příležitost představit trhu nový typ betonové střešní krytiny pod názvem Danubia®, což vedlo k významnému rozvoji výroby a prodeje této betonové střešní krytiny. Následně se na trhu objevily další typy betonových střešních krytin, jako jsou Synus, Coppo, Rudo a zejména v roce 2010 byla uvedena unikátní střešní krytina Zenit®, která svým reliéfním povrchem evokuje přírodní břidlici a poskytuje tak jedinečný a luxusní vzhled.

Pokud chcete vědět více o historii a tradici výrobce betonových střešních krytin Terran, pak si prostudujte ostatní stránky tohoto webu.

Zaujala vás životnost betonových tašek Terran?

Prohlédněte si náš kompletní sortiment betonových střešních tašek nebo nám rovnou zašlete nezávaznou poptávku.

Pokud máte jakýkoliv dotaz na sortiment betonových tašek Terran, kdykoliv nás kontaktujte. 

---------------------

Tematické určení obsahu tohoto článku: životnost střešních krytin, střecha životnost, tašky životnost, životnost betonové střechy.