Menu
Vyhledávej

Typy střešních krytin: proč je nejlepší betonová?

Terran
Mediterran > Informace > Další informace > Články > Typy střešních krytin: proč je nejlepší betonová?
19.04.2021
V průběhu let se stále objevují nové a nové typy střešních krytin. Pokud při volbě střešní krytiny pro své bydlení váháte, pojďte s námi detailně prozkoumat, jaké typy střešních krytin existují a která z nich je tou nejlepší volbou právě pro vás. Závěrem zodpovíme na otázku "Jaká střešní krytina je nejlepší a proč".

Když už se člověk rozhodne pro novou střechu, pak přichází vždy otázka, jak vybrat střešní krytinu tak, aby co nejdéle vydržela a byla vhodná pro daný objekt? Dohadujete se doma, jaká střešní krytina je ta nejlepší a chcete mít konkrétní argumenty? Níže v článku je najdete. 

Druhy střech

Střecha je jednou z nejdůležitějších částí domu. Hraje klíčovou roli v otázce naší ochrany před nepřízní počasí, teplem, zimou a je také důležitá pro naši bezpečnost. Díky široké nabídce střešních krytin není vždy snadné zvolit tu správnou variantu. Jaké jsou tedy základní druhy střech, resp. druhy střešní krytiny na ně?

Hliníková střešní krytina

Hliníková střešní krytina je extrémně odolná proti korozi a navíc je velmi lehká. Tento typ střešní krytiny se zároveň velmi rychle ochlazuje, pokud na něj přestane svítit přímé sluneční světlo. Hliníková střešní krytina má navíc téměř neomezenou životnost a nemusí se nijak udržovat.

Solární tašky

Jsou moderní verzí fotovoltaických panelů. Solární střešní krytina umožňuje domu čerpat elektřinu, která se vyrábí ze slunce, jež dopadá na solární tašky. Solární panely mohou být součástí klasických pálených tašek a lze jich umístit na střechu jen několik, popřípadě je postupně doplňovat.

Plechová střešní krytina

Plechová střešní krytina je velmi podobná střešní krytině hliníkové. Může být však mnohem dražší (v závislosti na materiálu, např. plechová střešní krytina z mědi je velmi nákladná). Stejně jako hliník je plechová střešní krytina velmi lehká a odolná proti korozi i vnějším vlivům. Pokládá se obvykle ve větším formátu a proto je její výhodou i rychlá instalace.

Živá střešní krytina – zelená střecha

Zelené střechy se vytváří výsadbou rostlin. Pomáhají zlepšit kvalitu ovzduší, udržovat vodu a nezadržují teplo – proto jsou oblíbené zejména ve městech. Skladba, instalace i údržba zelených střech je poměrně složitá a tento typ střechy nemá oproti jiným střešním krytinám příliš dlouhou životnost (zhruba 40 let).

Pálená střešní krytina

Keramické pálené tašky jsou českou klasikou. Jejich výhodou je široká nabídka tvarů a barevných variant. Vyrábí se z keramiky a v dnešní době je možné je vylepšit také různými povrchovými úpravami. Pálené střešní tašky jsou zdravotně nezávadné, odolné, cenově přijatelné a mají poměrně dlouhou životnosti.

Betonová střešní krytina

Často je srovnávána s pálenou střešní krytinou. Je velmi pevná a odolná a oproti keramickým taškám je betonová střešní krytina levnější. Její pokládka je zároveň velmi snadná. Je skvělou volbou pro všechny typy domů.

Šindelová střešní krytina

Šindele se svým specifickým vzhledem hodí spíše pro venkovské chalupy. Šindele vyráběné ze dřeva sice vypadají velmi malebně, ale nejsou příliš odolné a v případě požáru může být tento typ střešní krytiny velmi nebezpečný.

Jak sami vidíte z popisu výše, druhů střešní krytiny je opravdu mnoho a člověk musí hodnotit mezi jejich vlastnostmi vůči stavbě, kde chce konkrétní druh krytiny umístit.

Co zvážit při výběru střešní krytiny

Na co byste měli myslet při výběru střešní krytiny, která bude chránit i zdobit váš dům?

1. Vzhled střešní krytiny

Střešní krytina by měla korespondovat se vzhledem i stylem celého domu. Zatímco betonová střešní krytina se hodí kamkoliv, dřevěné šindele udělají největší parádu v beskydských skanzenech.

Důležitá je také barevná kombinace fasády a střešní krytiny. Fasády v odstínech červené, zelené nebo žluté se obvykle doplňují tmavou střešní krytinou. Tmavě šedá nebo černá střecha si dobře rozumí i s šedou a bílou fasádou, kde touto kombinací dosáhneme zajímavého kontrastu. Béžové a krémové fasády je lepší doladit hnědými odstíny střešních krytin. 

2. Pokládka střešní krytiny

Ať už vybíráte střešní krytinu pro nový dům nebo potřebuje renovovat starou střechu, je dobré si promyslet složitost pokládky u jednotlivých typů střešních krytin – zejména chcete-li pokládku provádět svépomocí.

Některé střešní krytiny mohou být například nevhodné pro určitý sklon střechy. Při výběru střešní krytiny je doporučeno se vždy poradit s odborníkem.

3. Energetická úspora

Se správnou střešní krytinou můžete výrazně ušetřit na výdajích za energii. Betonová střešní krytina například dokáže odrážet sluneční svit a nepřenáší tak teplo do prostoru pod sebou. Vy díky tomu nepotřebujete klimatizaci a šetříte.

4. Klimatické podmínky

Při výběru střešní krytiny myslete také na místní klima. Stavíte dům v oblasti, kde hodně prší? Nebo chcete bydlet na výše položeném místě, kde se zima neobejde bez sněhové pokrývky? Stojí váš dům na vlhkém místě, kde hrozí růst plísní nebo mechu? Budete od své střechy potřebovat zadržení tepla nebo spíše jeho odrážení? I tyto otázky je nutné si při výběru střešní krytiny zodpovědět. 

5. Údržba střešní krytiny

Některé střešní krytiny mohou po čase blednout a je tedy potřeba je znovu přelakovat. U některých druhů střech údržbu zvládnete sami, na některé je nutné zavolat odborníka. Pokud se o střechu nechcete starat, je ideální volbou plechová, hliníková nebo betonová střešní krytina.

6. Hmotnost střešní krytiny

Pro starší domy je vhodné při rekonstrukci volit co nejlehčí druh střechy, neboť základy po letech ztrácí sílu a je tedy nutné eliminovat jakoukoliv zbytečnou zátěž. K nejlehčím druhům střech patří hliníková, plechová nebo betonová střešní krytina.

7. Odolnost střešní krytiny

Správně vybraný druh střechy by měl v ideálním případě odolat nepřízni počasí i škodlivým vlivům včetně požáru. K odolným druhům střech patří kovové střechy, pálené tašky i betonová střešní krytina.

Jaká střešní krytina je nejlepší?

Průsečíkem všech ideálních vlastností střechy je betonová střešní krytina. Tento druh střechy je pevný, odolný, stálobarevný a odráží sluneční záření. Betonová střešní krytina je navíc relativně lehká a snadno se pokládá. Je tedy nejlepší střešní krytinou pro většinu domů. Odolná střecha z betonové krytiny vám vydrží dělat radost až 80 let.

Pro ty z vás, kteří rádi zkoumají věc co nejvíce do detailu, upozorníme na související články, které vám mohou pomoci s odpovědí na otázku "Jaká střešní krytina je nejlepší". Pročtěte články níže:

 

 

 

Proč si vybrat betonovou střešní krytinu Terran?

Na poli betonových střešních krytin jsou betonové střešní tašky Terran nejlepší volbou. Proč?

Betonová střešní krytina Terran je k dostání v 5 produktových řadách. V nabídce je také 5 povrchových úprav, díky kterým může vaše bydlení získat jedinečný vzhled.

Betonové tašky Terran nabízí všechny již zmíněné výhody a jsou nejžádanější betonovou střešní krytinou na českém trhu. Nechte se přesvědčit, že betonová střešní krytina Terran je tou správnou volbou. O tom, jak skvěle naše betonová střešní krytina vypadá, se můžete přesvědčit v sekci realizací. Prohlédněte si také kompletní sortiment střešních tašek, nahlédněte do ceníku nebo se nám rovnou ozvěte. Ta nejlepší betonová střešní krytina na vás čeká právě u nás.

 

---------------

Téma článku řešící otázku "Jak vybrat střešní krytinu": jaká střešní krytina je nejlepší, jakou střešní krytinu, nejlepší střešní krytina, lehká střešní krytina. Související témata: typy střešní krytiny, druhy střešní krytiny, typy střešních krytin, druhy střešních krytin, střešní krytina druhy.