Menu
Vyhledávej

Jaká je nejlepší střešní taška pro pasivní dům?

Terran
Mediterran > Informace > Další informace > Články > Jaká je nejlepší střešní taška pro pasivní dům?
23.10.2023
Pasivní domy jsou energeticky efektivní stavby, které se zaměřují na minimalizaci tepelných ztrát a optimalizaci tepelného komfortu pro jejich obyvatele. Jedním z klíčových prvků, které přispívají k úspěšné izolaci pasivního domu, je samozřejmě i střecha. Výběr střešní skladby hraje v této rovnici zásadní roli, a betonová střešní taška se často ukazuje jako nejlepší volba pro pasivní domy.

Jaká je tedy odpověď na otázku „jaká je nejlepší střešní taška pro pasivní dům?“. Odpověď hledejme hlavně v izolačních materiálech umístěných pod samotnou střešní krytinou. Nicméně i samotná krytina hraje roli a jsou materiály, které jsou vhodné a nebo méně vhodné pro realizaci střešní krytiny pasivního domu.

Zde je několik důvodů, proč je betonová taška pro pasivní dům ideální volbou:

  • Vysoká tepelná setrvačnost: betonová střešní taška má vysokou tepelnou setrvačnost, což znamená, že dokáže efektivně regulovat teplotu v interiéru. Během horkých letních dnů udržuje střešní taška domov chladným, a naopak v zimě pomáhá udržovat teplo uvnitř domu. To přispívá k celkové energetické účinnosti pasivního domu a z tohoto pohledu je betonová střešní taška vhodná pro pasivní dům.

  • Trvanlivost a odolnost: betonové tašky jsou známé svou dlouhou životností a odolností vůči povětrnostním podmínkám. Jsou schopny odolat extrémním teplotám, dešti, sněhu a UV záření, což zajišťuje dlouhou dobu životnosti střešního povrchu bez nutnosti časté údržby nebo výměny střešního materiálu včetně ochrany izolačních materiálů ve skladbě střechy (pod samotnými taškami).

  • Hledisko estetičnosti: betonové střešní tašky jsou k dispozici v různých tvarech, barvách a texturách, což umožňuje vlastníkům pasivních domů vybrat si design, který nejlépe ladí s architekturou jejich domu a okolím. To umožňuje dosáhnout esteticky atraktivního vzhledu střechy.

Betonová střešní taška je výbornou volbou pro pasivní dům díky svým vynikajícím vlastnostem, trvanlivosti, estetickým možnostem a ekologické udržitelnosti. Tato kombinace faktorů ji často staví do pozice nejlepšího střešního materiálu pro pasivní domy, který splňuje vysoké standardy energetické účinnosti a komfortu.

I když je betonová střešní taška vhodnou volbou pro pasivní domy díky svým vlastnostem, je nezbytné, aby byla doplněna kvalitní izolací, která zajistí optimální tepelné vlastnosti celé střešní konstrukce.

Tepelně-izolační funkce střechy pasivního domu

Co se týče tepelně-izolačních vlastností pasivního domu, je klíčové zaměřit se nejen na střešní krytinu, ale především na izolaci umístěnou pod ní. Samotná střešní krytina poskytuje určitou dílčí izolační schopnost, ale hlavní tepelná ochrana je obsažená v izolační vrstvě, která je umístěna pod krytinou. Následující důvody zdůrazňují důležitost těchto izolantů pod střechou pasivního domu:

  • Prevence tepelných ztrát: hlavním cílem betonové střechy pasivního domu je udržet konstantní teplotu uvnitř domu bez nadměrných tepelných ztrát. Izolační vrstva pod betonovou střešní krytinou je zásadní pro dosažení této stability. Kvalitní izolace pomáhá zabránit průniku chladu nebo tepla z vnějšího prostředí a udržuje tak požadovanou teplotu v interiéru. Díky tomu se sníží energetická náročnost budovy – při použití efektivní izolace je potřeba mnohem méně energie na vytápění nebo chlazení domu. To vede k významnému snížení energetických nákladů a zároveň k nižším emisím skleníkových plynů, což je zásadní v pasivním designu.

  • Zajištění tepelného komfortu: dobrá izolace pod betonovou střešní krytinou pasivního domu pomáhá udržovat konstantní teplotu a eliminuje riziko tvorby studených míst, což zvyšuje celkový tepelný komfort obyvatel pasivního domu.

  • Prevence kondenzace: kvalitní izolace pomáhá zabránit vzniku kondenzace uvnitř střešní konstrukce, což může vést k poškození střešního materiálu (vč. tvorby plísní) a snižovat jeho životnost.