Menu
Vyhledávej

Co je to vikýř a jak k němu navrhnout střešní krytinu?

Terran
Mediterran > Informace > Další informace > Články > Co je to vikýř a jak k němu navrhnout střešní krytinu?
19.04.2021
Vikýř je součástí střechy. Umožňuje přivést více světla do půdního prostoru a zároveň je výrazným architektonickým prvkem. Součástí střešního vikýře bývá okno. Protože vikýř vystupuje ze střechy, náleží k němu také střešní krytina.

Díky umístění střešního vikýře můžete zvětšit půdní prostor, aniž byste přišli o jeho část. Střešní vikýř je totiž variantou střešního okna – ta se ale narozdíl od střešního vikýře umisťují přímo do střechy, která obvykle ukrajuje z prostoru místnosti pod sebou.

Proč si pořídit střešní vikýř

Stejně jako jiné architektonické prvky mají i vikýře své výhody a nevýhody. Jaké to jsou?

Výhody vikýře

  • Vikýř je výrazným architektonickým prvkem a představuje zajímavý detail ve střešní krytině. Jeden nebo dokonce více střešních vikýřů mohou dům ozvláštnit. Je zároveň prokázáno, že domy s vikýřem mají pro potencionálního kupce vyšší tržní hodnotu.
  • Střešní vikýř prosvětluje prostor. A není nic lepšího než mít doma přirozené světlo – oceníte jej jak v dětském pokoji, tak v šatně nebo pracovně.
  • S vikýřem se do domu snadněji dostane čerstvý vzduch. Díky střešnímu vikýři můžete pohodlně větrat a zajišťovat proudění vzduchu prostorem.
  • Díky vikýři získáte více prostoru. Nemusíte zmenšovat půdní prostor o šikminu, pod kterou se obvykle už nic nevejde.
  • Se střešním vikýřem budete mít lepší výhled. Narozdíl od střešních oken můžete z okna vikýře pohodlně pozorovat okolí.
  • Vikýř je další únikovou cestou v případě hrozícího nebezpečí. I na to je dobré myslet – v případě požáru může být vikýř jediným způsobem, jak se z domu dostat.

Nevýhody vikýře ve střeše

  • Vikýř znamená další náklady navíc. Kromě toho je dobré prodiskutovat umístění střešního vikýře s architektem. Na druhou stranu je ale skvělé naplánovat stavbu vikýře tak, aby k ní došlo při výměně nebo rekonstrukci střešní krytiny. 

Druhy střešních vikýřů

Ne na každou střechu je vhodné a možné vikýř umístit. U některých budov stavební úřad vikýř dokonce nemusí povolit. Všeobecně ale platí, že vikýř lze obvykle postavit téměř na každém domě se šikmou střechou a půdním prostorem. Vikýř může dokonce zdobit i plochou střechu.

Vikýře rozlišujeme podle tvaru – k těm nejznámějším patří například sedlový vikýř, valbový a polovalbový vikýř, pultový vikýř nebo tzv. volské oko.

Druh vikýře by měl souznít s celkovým vzhledem domu. Se správným umístěním i tvarem střešního vikýře vám určitě pomůže odborník. Konstrukce vikýře s oknem se po postavení pokryje střešními taškami nebo jinou střešní krytinou tak, aby splynula s okolním prostorem.

Jaká střešní krytina se hodí ke střešním vikýřům

Střešní krytina na vikýři by měla být stejná jako na zbytku střechy, a to co se barvy i typu týče. Střešní krytina vikýře by měla se střechou tvořit ucelený vzhled. Zároveň je důležité, aby byla střešní krytina dostatečně odolná proti vnějším vlivům. V záhybech střechy, které vznikají umístěním vikýře, se totiž může držet voda nebo sníh.

Výběr správné střešní krytiny pro různé druhy vikýřů se odvíjí také od sklonu střechy. Nejideálnější volbou střešní krytiny pro většinu tvarů vikýřů představují klasické keramické střešní tašky nebo betonová střešní krytina.

Proč pro vikýř zvolit betonovou střešní krytinu?

Právě betonová střešní krytina se hodí pro pultové i střešní vikýře, jež se u nás na střechách domů staví nejčastěji. Betonová střešní krytina je vysoce odolná, má dlouhou životnost a je lehká. Hmotnost střešní krytiny je u střešních vikýřů klíčová. Některé druhy vikýřů jsou totiž samy o sobě pro konstrukci domu velkou zátěží. 

Přemýšlíte-li o pokrytí střechy a vikýře betonovou střešní krytinou, nemůžete šlápnout vedle. Prohlédněte si betonové střešní tašky Terran a vyberte si to nejlepší zastřešení svého bydlení.

 

------------

Tematická specifikace obsahu článku: vikýře, vikýř, střecha, střešní krytina, střešní vikýř.