Menu
Vyhledávej

Co je parozábrana a jak ji použít?

Terran
Mediterran > Informace > Další informace > Články > Co je parozábrana a jak ji použít?
19.04.2021
Stavíte nový dům a chcete, aby vydržel navěky? Pak je nutné si důkladně promyslet, jak jej nejlépe ochránit před škodlivými vlivy. Jedním z častých problémů je odvod přebytečné vodní páry pryč z objektu. Proč ve stavbách dochází ke kondenzaci a jak si s ní poradit s pomocí parozábrany?

Co je parozábrana  

Parozábrana (někdy též označovaná jako parotěsná nebo paropropustná zábrana) je plastová fólie, která se používá pro odvádění vlhkosti a k zabránění kondenzace ve stěnách, střechách, základech nebo podlahách. Vodní pára je totiž v těchto prostorách neustále přítomná. Vzniká při výdechu, vaření, koupání i dalších činnostech a za její srážení je částečně zodpovědné zateplení střech, podlah i stěn. Pokud vodní pára projde stěnou, stropem nebo jinou překážkou a setká se s povrchem o jiné teplotě, pak kondenzuje. Kondenzovaná vodní pára může ohrožovat pevnost střech, stěn, podlah a dalších míst a přispívat k výskytu plísní a dalších problémů. 

Parozábrana se instaluje podél, uvnitř nebo okolo stěn, stropů a podlah právě kvůli tomu, aby se zabránilo jejich potencionálnímu poškození nadměrnou vlhkostí. Parozábrana na strop, parozábrana pod palubky nebo třeba parozábrana v podkroví kontroluje průchod vodní páry skrze stavební materiál. 

Na co je parozábrana vhodná

Parozábrana odvádí vzniklou páru pryč z budov a místností. Díky tomu je stavba chráněna před nadměrnou vlhkostí, ochlazováním, korozí, vznikem plísní i hnilob. Nezbytná je parozábrana v podkroví. Podle typu objektu pak zvažujeme umístění parozábrany pod palubky nebo montáž parozábrany na strop. 

Existuje také tzv. reflexní parozábrana, která, jak název napovídá, má reflexní povrch. Díky tomu lze dosáhnout udržení tepla v domě. Reflexní parozábrana ale vyžaduje vytvoření vzduchové mezery. 

Parozábrany a další parotěsné fólie se dělí podle míry propustnosti. S výběrem a se správnou instalací parozábrany by vám měl pomoci odborník nebo výrobce střešní krytiny, kterou jste si zvolili. Jedině tak lze zajistit, že parozábrana bude dobře plnit svoji funkci. 

Proč se žádná stavba neobejde bez parozábrany?

  • Parozábrana odvádí z prostoru nadměrnou vlhkost
  • Parozábrana prodlužuje životnost budovy a chrání všechny části stavby před plísní, hnilobou a korozí
  • S pomocí reflexní parozábrany můžeme v domě udržet více tepla

Montáž parozábrany

Při montáži parozábrany v podkroví či kdekoliv jinde je nutné respektovat pokyny uvedené v návodu. Parozábrana se obvykle lepí zevnitř budovy na tepelnou izolaci (mezi krokve) s pomocí lepidla na parozábrany. Některé fólie na sobě mají samolepicí pásku, která usnadňuje montáž. Parozábrana musí být nainstalována maximálně vzduchotěsně tak, aby správně plnila svoji funkci.

Při instalaci parozábrany se využívá i propočtů na základě parotechnických vzorců. V případě chybné instalace parozábrany nebo jakýchkoliv prasklin či otvorů může docházet k vyšší spotřebě tepla, k poškození základů, střechy a stěn i k nebezpečným situacím v případě, kdy by vlhkost pronikla k elektrické instalaci. Montáž parozábrany by proto měl vždy provádět zkušený odborník.

Materiál parozábrany

Jako parozábrana se obvykle používá silnější plastová, polyethylenová fólie. Parozábrana může být vytvořena také z PVC fólie.

Lze parozábranu něčím nahradit?

Možnou alternativou kvalitní parotěsné fólie jsou OSB desky. Při jejich instalaci je ale nutné dbát na maximální vzduchotěsnost. Tuto variantu na základě zkušeností rozhodně nelze považovat za stoprocentně funkční náhradu parozábrany. Vhodnou parozábranu si ideálně nechte doporučit přímo od výrobce vaší střešní krytiny.

 

--------------------

Lidé hledají tuto stránku on-line přes výrazy: parozábrana, parozábrana střecha, parozábrany. Dále také: parozábrana na střechu, instalace parozábrany, střešní parozábrana, parozábrana montáž.